Christie - San Bernadino

Diskutera Låtarna
Post Reply
gm
Levertransplanterad
Posts:2757
Joined:15 May 2005, 05:15
Christie - San Bernadino

Post by gm » 02 Jan 2011, 22:09

Har inte skrivit här på länge men har lite tid över och har tänkt posta detta här ett tag, så nu blir det av!

Har någon annan dragit koppligen mellan 60-talsbandet Christie's låt "San Bernadino" och Eddies (Eller snarare Errols) "Tampico"? Varken melodi eller det egentliga textinnehållet är likt, men upplägget i storyn tycker jag är lite likt.

http://www.youtube.com/watch?v=VUC9xiewPSg

Ingen klockren paralell där man verkligen kan säga "Detta måste Eddie blivit inspirerad av!" men möjligtvis kan detta ha varit ett frö till Tampico?
Oavsett en väldigt go låt tycker jag.

overkill
Levertransplanterad
Posts:2398
Joined:19 Jun 2005, 15:47

Christie - San Bernadino

Post by overkill » 03 Jan 2011, 02:06

Intressant. Har inte hört varken bandet eller låten förut, inte riktigt min kopp te, men inte dåligt. Image

Ja, vem vet, errol kanske hade denna i bakhuvet när han gjorde Tampico. Men det är ju svårt att säga givetvis. Tampico finns ju för övrigt som demo med engelsk text också, och den versionen, blir tack vare engelskan lite likare låten ovan.

Nu är ju errol tyvärr borta, men nån i hans närhet (flickvänner, vänner, bekanta osv) kanske vet och minns nånting om vad errol gillade - och ogillade. Att han gillade en herrans massa musik som han växte upp med är ju uppenbart, men det gjordes ju som bekant extremt mycket musik då. Det skulle kort sagt vara intressant med mer specefik info, även om en del är känt, t.ex att han gillade Stones, Povel Ramel och Chuck Berry.

overkill
Levertransplanterad
Posts:2398
Joined:19 Jun 2005, 15:47

Christie - San Bernadino

Post by overkill » 03 Jan 2011, 02:36

På tal om Tampico: för nått år sen skrev jag ju här att jag hittade ännu ett dansband som spelat in errols låtar. Denna gången handlar det om "Vi Fem" som släppte en singel med 2 låtar skrivna av Errol. Tampico på a-sidan och Så har det hänt igen på b-sidan. Den senare finns som outgiven demo men är ej officiellt utgiven med Errol/Eddie (som så många andra dansbands-låtar).

Singeln låg ute nyss på tradera, men säljaren ångrade sig fort och avslutade auktionen efter nån dag, innan nån hann bjuda. Här är auktionen och en bild på skit.., eh jag menar skivan, givetvis. Image

http://www.tradera.com/VI-FEMTampico-7- ... _124530719

Jag är kass på rippandets ädla konst, men kan trösta er med att de tolkar låtarna lika dåligt som de flesta andra dansband gjorde. Dansband är djävulens påfund och är helt enkelt inte bra, inse fakta Image
Hamen. Men nån gång, skall jag försöka få tummen ur och fixa låtarna - ändå.

Klantarna har f.ö. stavat Errols ädla namn fel. Nordkvist istället för Norstedt, inte särskilt smart...
Såvida det inte var nått långsökt skämt eller eddies egen idé. Singeln kom ju 1978 och det då hade han ju redan släppt "Errol", som ju bekant inte blev nån succé, och dessutom börjat med kassetterna. Så, en långsökt teori är att han kanske ville heta nått annat för folk skulle tro att det var nån annan (varför han nu skulle vilja det?). Image
Last edited by overkill on 03 Jan 2011, 02:39, edited 1 time in total.

User avatar
Långis
Posts:4556
Joined:07 Oct 2004, 07:59
Contact:

Christie - San Bernadino

Post by Långis » 03 Jan 2011, 05:51

Overkill: Det var intressant, den verkar nämligen inte finnas i mediedatabasen.
Passade på att lägga upp den i discografin: http://luftkaffe.se/meduza/component/mu ... haent-igen

overkill
Levertransplanterad
Posts:2398
Joined:19 Jun 2005, 15:47

Christie - San Bernadino

Post by overkill » 03 Jan 2011, 13:09

Trevligt, Långpanna. Japp, när jag fann den för nått år sen hade aldrig jag sett eller hört talas om den förut - och tydligen ingen annan heller, verkar det som, eftersom jag inte hittade nån info om den vid en sökning på nätet.

Tyvärr så har våran gamla scanner klappat ihop, hade den funkat så hade jag fixat en scan av omslaget då jag hittade den. Det var lite slumpen att jag hittade denna auktionen, jag letade efter några andra auktioner under "avslutade" och fick då syn på denna. Jag hann aldrig se den medans den låg ute, innan säljaren stängde ner den. Vilket f.ö. är lite lustigt, ville han behålla den själv? Image

overkill
Levertransplanterad
Posts:2398
Joined:19 Jun 2005, 15:47

Christie - San Bernadino

Post by overkill » 03 Jan 2011, 13:17

Jag har ju också, en till "ohörd" låt som ska rippas nån gång. Göran Muhlert - Även på vintern finns det rosor (tror den heter så?). Jag fann den LP`n förra året nån gång, verkar också vara den enda han gjorde.

Där så är ju dock Errols inblanding mindre än vanligt på den låten, vill minnas att Gitarrr Johnny luskade ut att Errol bara tycks ha översatt och/eller gjort om en engelsk text, till en svensk. Musiken är nån annan som gjort, och orginaltexten likaså. Ska se, om jag hittar tråden där vi pratar om det.

User avatar
BOB-blommorobin
Obotlig alkoholist
Posts:581
Joined:21 Jan 2010, 11:44
Location:Sweden : Västra Götaland

Christie - San Bernadino

Post by BOB-blommorobin » 05 Jan 2011, 19:17

Skulle vara kul att få höra om någon har lust att lägga upp den låten. Image
Jag kunde gjort allting 100 gånger bättre, men nu gjorde jag inte det.

overkill
Levertransplanterad
Posts:2398
Joined:19 Jun 2005, 15:47

Christie - San Bernadino

Post by overkill » 09 Jan 2011, 02:34

En liten rättelse till mitt egna inlägg om singeln med Vi Fem. Låten Så har det hänt igen finns ju visst utgiven med Eddie, den finns på kassetten Svensktoppsrulle. Dock så tror jag att jag har den som demo också. Ska kolla upp det. Image

Dock så är det ju lite mystiskt, om man ska tro årtalsuppgifterna, så spelade Vi Fem in den före eddie, singeln kom ju 1978 och hela kassetten Svensktoppsrulle ska ju vara inspelat 79. Men eddie bör ju ha spelat in den före, så att bandet kunde höra låten innan de valde den låten. Eddie kan ju ha snurrat till årtalet på nått sätt, eller så var det bara en demo de hörde.

E-M
Levertransplanterad
Posts:4364
Joined:08 Oct 2005, 15:21
Location:Någonstans i Västra götaland;)

Christie - San Bernadino

Post by E-M » 09 Jan 2011, 21:36

Overkill:

Det kan ju varit så att Eddie spelande in låten ett bra tag innan -79. Han spelade ju in väldigt mycket och kanske plockade lite ibland när han skulle ge ut en ny kassett. Allt material var nog inte pinfärskt. Frågan är hur detta band har fått tag/hört på låten...

overkill
Levertransplanterad
Posts:2398
Joined:19 Jun 2005, 15:47

Christie - San Bernadino

Post by overkill » 10 Jan 2011, 02:57

Jo, men saken är ju att Svensktoppsrulle kom ju i Legal Bootleg boxen 85, då han samlade ihop gammalt inspelat material och gav ut i en trave. och alla låtar är ju nogrant daterade var, när och hur de är inspelade. Så det som står där borde stämma.

Men det är väl också de enda banden som, vi vet, är såpass noga nerskrivna. Han kan ju haft samma bokföring även senare, men detta är ju inget vi vet eftersom det inte följde med någon sån info till resten av banden när man köpte dem.
Personligen tvivlar jag på att han hade sån koll senare, i takt med ökat alkoholberoende tvivlar jag på att allt blev ordentligt daterat.
Men visst, generellt håller jag med om att eddie spelade in en massa låtar jämt och ständigt, och sen helt enkelt plockade låtar när han ville ge ut en kassett, dock så tror jag inte det gäller i lika hög grad när det gäller kassetterna med en röd tråd i. Kräftkalasen, Julaftonarna, kanske Radio Ronka 1 och nån mer. Dessa känns som "planerade" kassetter och bör vara inspelade någorlunda sammanhängande, däremot vet man ju inte om de spelades in strax innan de släpptes. Han kan ju ha spelat in hela t.ex Börje Lundins Kräftkalas 1984 men inte släppt det förrens 1988. Kanske inte så troligt, men det kan ju vara så.

Nu kom jag visst lite off topic här, hur som helst - hoppas dessa uppgifterna finns bevarade i gömmorna. Image

User avatar
uy
Levertransplanterad
Posts:5430
Joined:13 Oct 2004, 15:42
Location:Dalarna, Dalarna
Contact:

Christie - San Bernadino

Post by uy » 10 Jan 2011, 17:37

Jag håller med Overkill. ett exempel på att Eddie plockade låtar som han hade liggande borde vara Börje Lundins julafton. Kassetten kom ut 1987, och i låten Jag kliar mig i röven nämns ju Olof Palme. I låten sjunger han om Palme som om han fortfarande levde, men när kassetten gavs ut hade Palme varit död i nära två år.

Så min gissning är att låten spelades in kanske 85-86 någon gång, och så blev det bara inte av att den gavs ut då.

Och så kan jag också påpeka att den här tråden är ett lysande exempel på hur trådarna på det här forumet byter samtalsämne efter ett par inlägg. Image
Skitarna ska va' lika långa i år

overkill
Levertransplanterad
Posts:2398
Joined:19 Jun 2005, 15:47

Christie - San Bernadino

Post by overkill » 11 Jan 2011, 21:54

Ja, vi kan ju egentligen inte vara säkra på nånting utan riktiga fakta. Just därför hoppas jag att det, alltså fakta, om varje inspelning finns bevarade - i den mån det finns.

Har inte tänkt på det med Börje Lundins Julafton. Det mest troliga är nog att den spelades in 85-86 men inte gavs ut förrens 87, vilket iof inte är så långt mellan inspelning/release ändå.

Får en känsla av att eddie inte hade särskilt bra koll själv alla gånger, vilket också stärker misstanken om att information säkert fattas till flera inspelningar. Det förekom ju flera fel i hans egna reklamblad och utskick också. I en reklam för Greatest Hits står t.ex att första kassetten kom 1975, och även fel titel till 2 av de andra banden (som GH bygger på). Första kassetten har ju överhuvudtaget inte med GH att göra.
Där står också nånstans att Lester C Garreth var hans kompband, och att kassetten Eddies Garderob är inspelad våren -94. Vilket ju är rätt galet, då den enbart består av gamla, överblivna låtar som inte blivit utgivna tidigare, han säger också i inledningen, att det då är Oktober -93 (han säger även exakt datum vill jag minnas), så han sammanställde bandet troligen i den vevan, samt spelade in inledning och avslutning samtidigt. Antagligen skrev han som han gjorde i annonsen för att det ser bättre ut med nått som är nyinspelat/färskt (även om jag personlkigen gladeligen hade köpt nått "gammalt" så länge det var tidigare outgivet),
Kort sagt så tror jag att en hel del felaktigheter och missförstånd härrör från eddie själv från början.

och ja, den här tråden är ännu ett exempel på en "urspårad" tråd, en klassiker på meduzaland. Image
Men det blir lätt så när det ena kommer in på det andra så helt urspårad kan man inte kalla den. Image
Last edited by overkill on 11 Jan 2011, 22:00, edited 1 time in total.

Post Reply